Ekspert
Czyli co, kto tam sobie rzebi: muzyka, poezja, proza etc. Ja, jak chyba większoć ludzi, przechodziłem kiedy etap wierszopisania. Wtedy powstało m.in. kilka bluesów:
Blues bez powrotu
Stoję w oknie czekam chwili
W radiu Clapton "Laylę" gra
Jeszcze jeden szorstki akord
Raz na zawsze ucichł blues
Odszedł fałsz przesmętnych tonów
Wysechł potok głupich nut
Zobaczyłem starych druhów
Z których każdy był jak bóg
Jim Morrison z siwš brodš
Hendrix cišgle trzyma się
Janis szuka wolnej żyły
Bonham whisky dręczy mózg
Bon Scott wielbi szybkš jazdę
Poznał tutaj wiele dróg
Cišgle pytam kręci głowš
Żadna nie prowadzi w dół
11 marca 1990 r.
Blues Eryka
Rozum ludzki nie wybiera
Z panteonu była bóstw
Była miłoć beznadziejna
Z ognia bólu powstał blues
wiat otrzymał song przepiękny
Jemu płomień spalał mózg
Koszmar minšł wstało słońce
Zabrzmiał delikatny blues
Wród cichnšcych gitar smętnych
Człowiek wszedł w panteon bóstw.
31 stycznia 1990 r.
Blues wojownika
Idę w dal ulicš Pustki
We łbie charczy smętny blues
Ronie we mnie moc niszczenia
Zdolna spalić cały wiat
Z przodu widzę wróg mój wielki
Co odebrał życiu sens
Blues rozbrzmiewa ja podchodzę
Daję rękę mówię hej.
23 XII 1989 r.
Blues soliptyka
Jestem tylko ja i blues
Co w przestrzeni pustej brzmi
Oczy widzš wiat ułudy
Ludzi-cienie kosmos snów
Uszy słyszš złudne dwięki
Jak prawdziwy blues mój łka
Żaden wszechwiat nie istnieje
Jeste tylko Ty i ja.
23 XII 1989 r.
Dobre...
Ja też tam jakąś swoją twórczość mam...
...tylko teraz mi trudno to wszystko poznajdować...
miałam spisane w jakimś zeszycie-tylko pytanie-Gdzie on jest?
Ekspert
Dzięki. Ja mam łatwiej, bo jaki czas temu znalazłem te zeszyty i wklepałem całoć do kompa.
Ekspert
No dobrze, wspomniałem co o prozie, prawda?
Pierwszy rozdział powieci podlinkowałem już na forum TSA na n-k. Tu linkuję dodatkowo kilka innych; wszystkie te, które majš co wspólnego z TSA, ciężkim rockiem lub epokš Flower Power:
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1291
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1426
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1600
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1627
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1640
Przepraszam ale czy to ty mi zrobiłeś reklamę na forum FC na n-k?
Ekspert
Tobie? Nam zrobiłem. Szkoda tylko, że mało skutecznš.
Wiesz moje apele też jakoś nie za bardzo skutkują ale co tam gadamy sobie w sumie teraz w gronie dwóch czy trzech osób bo czasem "nygałka" się włącza i jest fajnie
Znów załkały gitary i w przestrzeń popłynął tym razem męski głos: „Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć, marzyłem też...”. Chłopak jednak nie poddał się nastrojowi. Kilkoma ruchami myszki uciszył artystę i wyłączył kompa.
Dobre... mi też się to zdarza tylko wcześniej mówię coś w stylu "Sorry Marek"
Ekspert
Ja mu z reguły jednak pozwalam zapiewać do końca.
Użytkownik
No moi kochani ,dzieki,że zauważyliście mój wkład w forum-tak rzadki jak mi się wydawało,ale jak przeanalizowałam-to rzeciwiście macie rację.Wątki pochodzą od Aliena i Bergera -i nieśmiało moge ztwierdzić,że ten o twórczości jest poniekąd za moją sprawą?Berger-świetne teksty,przeczytałam je duszkiem,ale musze jeszcze je przetrawić.Wiesz że na początku cię nie lubiłam?Twoje opinie mnie drażniły swoją drozbiagowością,ja takiej wiedzy nie posiadam ,ponieważ od niedawna tak naprawdę interesuje sie TSA a jeżeli chodzi o komp.dla mnie kosmos jeszcze 3 mc.temu i sama wszystkiego sie ucze(JESTEM Z POKOLENIA BEZINTERNETOWEGO w sensie ówczesnej dostepności)Sądzę jednak ża nie myliłam sie jeżeli chodzi o twoje talenty literackie-nie marnuj sie i publikuj chociażby tu na forum,w Angorze jest kącik na poezje(mam zamiar)Jeżeli się odważę to też napisze coś tam itutaj.Sorki za błądki ale...bye,bye,....
Ekspert
Hej, dzięki za pochwałę! Ale o jakiej mojej wiedzy mówisz? Zacytowałem tylko jeden fragment piosenki Brassensa.
Jasne, że to poniekšd Twój wštek, ale może w zwišzku z tym też co napiszesz, bo to ma być "twórczoć fanów", a nie "twórczoć fana. A tytułem zachęty, wrzucam kilka kolejnych utworów. Pierwszy jest inspirowany "Pierwszym karabinem", drugi "Dziećmi z brudnej ulicy" TZN Xenna, trzeci odrobinę "Postępem" Dezertera:
Strzelisz
Strzelać nam kazano
Strzelać też będziemy
Będziemy zabijać
Chcemy czy nie chcemy
Wciekłe twarze tłumu
Oczy sypiš skry
Albo oni ciebie
Albo też ich ty
Tłum jest coraz bliżej
Atakować chce
Naciniesz na cyngiel
Nie zawahasz się.
Zabijawa
Dzieci z czystej ulicy
I z jak najlepszych domów
Bawiš się w strzelanego
I nie ma w tym nic złego
Przecież w tym nie ma grzechu
To wszystko jest dla miechu
Dzieci z brudnych okopów
Dzieci z bitewnych jatek
Dzieci bez ideałów
Dzieci bez swoich matek
Bawiš się w strzelanego
Wiedzš że to nic złego
Przecież w tym nie ma grzechu
Choć to już nie dla miechu
Nie wierzš już nikomu
Nie majš swoich domów.
X 1987 r.
Wigilia 1981
Pierwsza lni gwiazdka
Nadziei znak
Odetchnie chory
Zmęczony wiat
Łomot buciorów
Gšsienic skrzyp
Rozlana farba
Chrapliwy krzyk
Syrena wyje
W oczach czuć łzy
Ja wcišż uciekam
Gdzie walczysz ty
Gdzie płaczš ludzie
Gdzie warczš psy
Jest mrony grudzień
Zimowe dni
Tam siedzi matka
Ma w oczach strach
Tu pusty talerz
Nadziei brak.
Ostatnio edytowany przez Berger (2009-05-21 22:25:00)
Użytkownik
wstyd mi przyznać sie do mojej ignorancji,ale myślałam ,ze masz na mysli swoje utwory.w końcu pytałam sie o twoje .A Brassensa nie znam.czy to duża niewiedza?
Użytkownik
Oj Berger!Czy my sie kiedykolwiek zrozumiemy?Zapytałam cię czy próbowałes pisać wiersze ,odp.że tez i prrzysyłasz mi Brassensa a ja odbieram jako twoje.Czyli jaki ma być ten wątek?Prrzyłamy cudze czy swoje prace?
Ekspert
Oj, faktycznie się nie rozumiemy. W tym wštku wrzucamy swoje utwory, natomiast Brassensa cytowałem kiedy, kiedy dyskutowalimy o erotykach. Brassensa warto znać - fajna poezja piewana.
Ostatnio edytowany przez Berger (2009-05-21 23:27:02)
Użytkownik
Nie mogę coś dzisiaj spać-o zgrozo a rano trzeba wstać,Ale może wtedy powstają najlepsze pomysły?Bo wiecie co sobie pomyslałam,że z tego nieporozumienia co do tematu wątku,to może by utworzyć taki co prezentuje osobista twórczość fanów? Może byłoby ciekawie ?Oczywiście bez żadnych recenzji ze str.inn.A może TSA chciałoby czyms sie zainspirować(nie ujmując ich wyobraźni)myslę,że każdy fan czułby sie zaszczycony gdyby znalazł chociaż malutką swoja cząstkę w ich utworach.Nie znam sie na tzw.prawie tekstowym i całej maszynerii szołbiznesu ,nie wiem też czy mój pomysł nie obraził TEESÓW-mam nadzieje,że nikogo.Manu i Bergerze -prosze ustosunkujcie sie do tego no i oczywiscie wszyscy,którzy tu wchodzicie.pozdrawiam jeszcze wiosennie!!!