Ekspert
Czyli co, kto tam sobie rzeźbi: muzyka, poezja, proza etc. Ja, jak chyba większość ludzi, przechodziłem kiedyś etap wierszopisania. Wtedy powstało m.in. kilka bluesów:
Blues bez powrotu
Stoję w oknie czekam chwili
W radiu Clapton "Laylę" gra
Jeszcze jeden szorstki akord
Raz na zawsze ucichł blues
Odszedł fałsz przesmętnych tonów
Wysechł potok głupich nut
Zobaczyłem starych druhów
Z których każdy był jak bóg
Jim Morrison z siwą brodą
Hendrix ciągle trzyma się
Janis szuka wolnej żyły
Bonham whisky dręczy mózg
Bon Scott wielbi szybką jazdę
Poznał tutaj wiele dróg
Ciągle pytam kręci głową
Żadna nie prowadzi w dół
11 marca 1990 r.
Blues Eryka
Rozum ludzki nie wybiera
Z panteonu była bóstw
Była miłość beznadziejna
Z ognia bólu powstał blues
Świat otrzymał song przepiękny
Jemu płomień spalał mózg
Koszmar minął wstało słońce
Zabrzmiał delikatny blues
Wśród cichnących gitar smętnych
Człowiek wszedł w panteon bóstw.
31 stycznia 1990 r.
Blues wojownika
Idę w dal ulicą Pustki
We łbie charczy smętny blues
Rośnie we mnie moc niszczenia
Zdolna spalić cały świat
Z przodu widzę wróg mój wielki
Co odebrał życiu sens
Blues rozbrzmiewa ja podchodzę
Daję rękę mówię hej.
23 XII 1989 r.
Blues soliptyka
Jestem tylko ja i blues
Co w przestrzeni pustej brzmi
Oczy widzą świat ułudy
Ludzi-cienie kosmos snów
Uszy słyszą złudne dźwięki
Jak prawdziwy blues mój łka
Żaden wszechświat nie istnieje
Jesteś tylko Ty i ja.
23 XII 1989 r.
Dobre...
Ja też tam jak±¶ swoj± twórczo¶ć mam...
...tylko teraz mi trudno to wszystko poznajdować...
miałam spisane w jakim¶ zeszycie-tylko pytanie-Gdzie on jest?
Ekspert
Dzięki. Ja mam łatwiej, bo jakiś czas temu znalazłem te zeszyty i wklepałem całość do kompa.
Ekspert
No dobrze, wspomniałem coś o prozie, prawda?
Pierwszy rozdział powieści podlinkowałem już na forum TSA na n-k. Tu linkuję dodatkowo kilka innych; wszystkie te, które mają coś wspólnego z TSA, ciężkim rockiem lub epoką Flower Power:
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1291
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1426
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1600
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1627
http://www.poznan.aglomeracja.pl/index. … ew&id=1640
Przepraszam ale czy to ty mi zrobiłe¶ reklamę na forum FC na n-k?
Ekspert
Tobie? Nam zrobiłem. Szkoda tylko, że mało skuteczną.
Wiesz moje apele też jako¶ nie za bardzo skutkuj± ale co tam gadamy sobie w sumie teraz w gronie dwóch czy trzech osób bo czasem "nygałka" się wł±cza i jest fajnie
Znów załkały gitary i w przestrzeń popłyn±ł tym razem męski głos: „Wierzyłem w co¶, bez tego ciężko żyć, marzyłem też...”. Chłopak jednak nie poddał się nastrojowi. Kilkoma ruchami myszki uciszył artystę i wył±czył kompa.
Dobre... mi też się to zdarza tylko wcze¶niej mówię co¶ w stylu "Sorry Marek"
Ekspert
Ja mu z reguły jednak pozwalam zaśpiewać do końca.
Użytkownik
No moi kochani ,dzieki,że zauważyli¶cie mój wkład w forum-tak rzadki jak mi się wydawało,ale jak przeanalizowałam-to rzeciwi¶cie macie rację.W±tki pochodz± od Aliena i Bergera -i nie¶miało moge ztwierdzić,że ten o twórczo¶ci jest poniek±d za moj± spraw±?Berger-¶wietne teksty,przeczytałam je duszkiem,ale musze jeszcze je przetrawić.Wiesz że na pocz±tku cię nie lubiłam?Twoje opinie mnie drażniły swoj± drozbiagowo¶ci±,ja takiej wiedzy nie posiadam ,ponieważ od niedawna tak naprawdę interesuje sie TSA a jeżeli chodzi o komp.dla mnie kosmos jeszcze 3 mc.temu i sama wszystkiego sie ucze(JESTEM Z POKOLENIA BEZINTERNETOWEGO w sensie ówczesnej dostepno¶ci)S±dzę jednak ża nie myliłam sie jeżeli chodzi o twoje talenty literackie-nie marnuj sie i publikuj chociażby tu na forum,w Angorze jest k±cik na poezje(mam zamiar)Jeżeli się odważę to też napisze co¶ tam itutaj.Sorki za bł±dki ale...bye,bye,....
Ekspert
Hej, dzięki za pochwałę! Ale o jakiej mojej wiedzy mówisz? Zacytowałem tylko jeden fragment piosenki Brassensa.
Jasne, że to poniekąd Twój wątek, ale może w związku z tym też coś napiszesz, bo to ma być "twórczość fanów", a nie "twórczość fana. A tytułem zachęty, wrzucam kilka kolejnych utworów. Pierwszy jest inspirowany "Pierwszym karabinem", drugi "Dziećmi z brudnej ulicy" TZN Xenna, trzeci odrobinę "Postępem" Dezertera:
Strzelisz
Strzelać nam kazano
Strzelać też będziemy
Będziemy zabijać
Chcemy czy nie chcemy
Wściekłe twarze tłumu
Oczy sypią skry
Albo oni ciebie
Albo też ich ty
Tłum jest coraz bliżej
Atakować chce
Naciśniesz na cyngiel
Nie zawahasz się.
Zabijawa
Dzieci z czystej ulicy
I z jak najlepszych domów
Bawią się w strzelanego
I nie ma w tym nic złego
Przecież w tym nie ma grzechu
To wszystko jest dla śmiechu
Dzieci z brudnych okopów
Dzieci z bitewnych jatek
Dzieci bez ideałów
Dzieci bez swoich matek
Bawią się w strzelanego
Wiedzą że to nic złego
Przecież w tym nie ma grzechu
Choć to już nie dla śmiechu
Nie wierzą już nikomu
Nie mają swoich domów.
X 1987 r.
Wigilia 1981
Pierwsza lśni gwiazdka
Nadziei znak
Odetchnie chory
Zmęczony świat
Łomot buciorów
Gąsienic skrzyp
Rozlana farba
Chrapliwy krzyk
Syrena wyje
W oczach czuć łzy
Ja wciąż uciekam
Gdzieś walczysz ty
Gdzieś płaczą ludzie
Gdzieś warczą psy
Jest mroźny grudzień
Zimowe dni
Tam siedzi matka
Ma w oczach strach
Tu pusty talerz
Nadziei brak.
Ostatnio edytowany przez Berger (2009-05-21 22:25:00)
Użytkownik
wstyd mi przyznać sie do mojej ignorancji,ale my¶lałam ,ze masz na mysli swoje utwory.w końcu pytałam sie o twoje .A Brassensa nie znam.czy to duża niewiedza?
Użytkownik
Oj Berger!Czy my sie kiedykolwiek zrozumiemy?Zapytałam cię czy próbowałes pisać wiersze ,odp.że tez i prrzysyłasz mi Brassensa a ja odbieram jako twoje.Czyli jaki ma być ten w±tek?Prrzyłamy cudze czy swoje prace?
Ekspert
Oj, faktycznie się nie rozumiemy. W tym wątku wrzucamy swoje utwory, natomiast Brassensa cytowałem kiedyś, kiedy dyskutowaliśmy o erotykach. Brassensa warto znać - fajna poezja śpiewana.
Ostatnio edytowany przez Berger (2009-05-21 23:27:02)
Użytkownik
Nie mogę co¶ dzisiaj spać-o zgrozo a rano trzeba wstać,Ale może wtedy powstaj± najlepsze pomysły?Bo wiecie co sobie pomyslałam,że z tego nieporozumienia co do tematu w±tku,to może by utworzyć taki co prezentuje osobista twórczo¶ć fanów? Może byłoby ciekawie ?Oczywi¶cie bez żadnych recenzji ze str.inn.A może TSA chciałoby czyms sie zainspirować(nie ujmuj±c ich wyobraĽni)myslę,że każdy fan czułby sie zaszczycony gdyby znalazł chociaż malutk± swoja cz±stkę w ich utworach.Nie znam sie na tzw.prawie tekstowym i całej maszynerii szołbiznesu ,nie wiem też czy mój pomysł nie obraził TEESÓW-mam nadzieje,że nikogo.Manu i Bergerze -prosze ustosunkujcie sie do tego no i oczywiscie wszyscy,którzy tu wchodzicie.pozdrawiam jeszcze wiosennie!!!